Skip to main content

WITTE DAKEN
VERMINDEREN
DE WARMTE

Reflectie van zonnestraling

Witte daken hebben een hogere albedo, wat betekent dat ze een groter deel van het zonlicht reflecteren in vergelijking met donkere oppervlakken. Dit helpt bij het verminderen van de opname van zonnestraling door het dak. In plaats van het absorberen van warmte, wordt het grootste deel ervan teruggekaatst naar de atmosfeer.

Verminderde warmteoverdracht

Witte daken hebben de neiging om minder warmte door te geven aan het gebouw eronder. Door de hogere reflectiviteit wordt minder warmte geabsorbeerd, waardoor de overdracht van warmte naar de binnenruimtes wordt verminderd. Dit kan leiden tot een lagere behoefte aan airconditioning en het energieverbruik voor koeling verminderen.

Lagere omgevingstemperatuur

Witte daken dragen bij aan het verlagen van de omgevingstemperatuur in stedelijke gebieden. Door het reflecteren van zonnestraling verminderen ze de stedelijke hitte-eilandeffecten, waarbij stedelijke gebieden warmer zijn dan de omliggende landelijke gebieden. Door de omgevingstemperatuur te verlagen, wordt het leefcomfort verbeterd en kan het energieverbruik voor koeling worden verminderd.

Het is echter belangrijk op te merken dat de effectiviteit van witte daken kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de geografische locatie, klimaat, dakconstructie en andere lokale omstandigheden.

Bovendien kunnen witte daken in koudere klimaten mogelijk de verwarmingskosten verhogen, omdat ze ook warmteverlies kunnen veroorzaken tijdens de wintermaanden.

Het bevorderen van witte daken als onderdeel van een bredere strategie voor energie-efficiëntie en duurzaamheid kan echter helpen bij het verminderen van het energieverbruik van gebouwen en het tegengaan van de klimaatverandering.

Meer weten? Neem contact op.

Miech Hoogendijk
mwhoogendijk@rookgroep.nl
+31 (0)6 53 88 39 25

Vraag vrijblijvend een offerte aan

VRAAG OFFERTE AAN